De bouw van de grote biogasinstallatie Albertstroom op de Industrieweg in Grobbendonk zit in de laatste rechte lijn. In juli van dit jaar moet de bedrijvigheid opstarten.
Tegen het einde van het jaar moet de installatie op volle kracht draaien. Er kunnen zeven mensen aan de slag.
In een biogasinstallatie wordt organisch biologisch afval via biogas uiteindelijk omgezet in elektriciteit, warmte en gezuiverd water. Er blijft ook een bodemverbeteraar over als restproduct.
"Met een verwerkingscapaciteit van 250.000 ton organisch afval per jaar wordt de installatie in Grobbendonk de grootste van België", weet Stefaan Deboosere van Albertstroom. "De hoeveelheid elektriciteit die we straks kunnen produceren, komt overeen met het verbruik van ongeveer 25.000 gezinnen."
Een deel van de warmte die tijdens het verwerkingsproces vrijkomt, gaat naar het aanpalende betonbedrijf Kerkstoel. "We kunnen die warmte gebruiken in onze gebouwen waar we beton drogen om het sneller te kunnen ontkisten", weet Vincent Kerkstoel.
"Momenteel zorgen we voor verwarming met aardolie, maar die kan volledig achterwege blijven als we de warmte van bij de buren kunnen gebruiken. Het blijft overigens niet alleen bij verwarming. We zullen ook gezuiverd water afnemen dat we gebruiken bij de aanmaak van beton."
Voor de bodemverbeteraar heeft het bedrijf afnemers in Frankrijk en Duitsland. Om de installatie te laten draaien heeft Albertstroom een zevental nieuwe medewerkers nodig.
"We zijn op zoek naar operatoren, een operationeel verantwoordelijk en milieutechnologen", zegt Stefaan Deboosere." Ook bedrijven die hun afvalstromen op een duurzame manier willen laten verwerken, mogen zich nog steeds melden. Dit gaat van kippenmest, slachtafval, flotatieslib, tot graanresten, groente- en fruitresten, zetmeel, glycerine enz."
Vrachtwagens
Toen de plannen voor de bouw van de biogasinstallatie zo’n 2,5 jaar geleden bekend raakten, maakten omwonenden zich zorgen over mogelijk geurhinder en bijkomende verkeersoverlast door af- en aanrijdende vrachtwagens.
Het bedrijf wijst op de extra aandacht die het aan luchtemissies heeft besteed. “Voor het vervoer gaan we uit van maximaal twee vrachtwagens per uur tijdens de werkuren”, weet Deboosere.
Aanvoer via het kanaal wordt in het achterhoofd gehouden, maar blijkt vandaag economisch niet rendabel.
Bron GVA - verschijningsdatum 7/3/2019 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish.